Nákupy

Nesplňují standardy

Snad každý z nás má rád, když jsou potraviny nejen čisté, ale také perfektní, zářivé a kdo ví co všechno ještě. Těch přídavných jmen existuje opravdu mnoho, pokud se zrovna jdete podívat do obchodu a nakoupit nějaké ty dobroty na víkend. V obchodech se nemohou divit tomu, že bychom nechtěli kupovat nějaké ošklivé ovoce nebo zeleninu. Co je taky pěkného na takové zjizvené paprice? Nic.
červený česnek
Celý národ se tzv. křižuje, a jakmile se na ně vytáhne čínský česnek, chtějí až nerealistické standardy po českých výrobcích, kteří kvůli nim vyhodí ročně až 240 tun potravin a to jen proto, že jsou na oko škaredé a zákazník by si je určitě z obchodu nevzal. Jsme naučeni tak, že se díváme, aby bylo vše perfektní, až zapomínáme, že samotná příroda rozhodně perfektní není a pokud chceme zůstat a naši zemi předat dětem alespoň v trochu dobrém stavu, je důležité změnit i pohled na potraviny.
Jestli jste si až do dnešního dne mysleli, že vyhozené potraviny ještě poslouží nějakému účelu, jakože se například odvezou do potravinových bank a nakrmí se s nimi zvířata, pak se velmi pletete. Velká spousta z nich jde rovnou do koše nebo na skládku, kde následně shnijí. To je slavný konec konzumního života nás lidí. Potraviny, které jsou v dobrém stavu, ale liší se pouze vzhledem od těch, které si kupujete v obchodech, jsou prostě vyhozeny ven. V poslední době se objevila spousta jednotlivců, kteří se snaží protlačit tu legislativu, která by vyhozené potraviny buď vrátila do regálů, anebo pokud prodejce odmítne, tak aby alespoň byly odvezeny do potravinových bank nebo převezeny potřebným.
palička česneku
Nabízí se zde otázka, proč by jiní měli dostávat kvalitní potraviny zdarma, zatímco vy si za ně musíte zaplatit plnou cenu. Nelze z toho ale vinit legislativu, protože potravin bude více a budou za mnohem menší ceny, takže ve výsledku spotřebitel jen vyhraje.