Nezařazené

Zajímavosti ze světa obuvi

Nejstarší modely obuvi, které byly nalezeny, pochází z období před deseti tisíci lety. Vědecké výzkumy se však snaží prokázat, že se lidé obouvali již před více než 40 tisíci roky. V té době šlo samozřejmě o primitivní kožené a rostlinné výrobky, podobné tzv. barefoot botám, které napodobují chůzi naboso.
Ještě ve středověku se nosily převážně boty celokožené na nízkém podpatku. Vysoké podpatky se objevily až později a byly pouze výsadou šlechty, která tímto způsobem dávala najevo svou nadřazenost. Lidé na vyšších podpatcích byli vzhledem ke své výšce nepřehlédnutelní a jejich dominance vynikala tímto způsobem velmi výrazně.
otisk boty

Tvar chodidel ovlivňuje obuv

Tvar obuvi má vliv na tvar našich chodidel, je tedy velmi důležité vybrat správnou obuv. Nejčastějšími vadami jsou vbočené palce a zúžený prostor prstních kloubů, což přispívá k nesprávnému držení páteře a celého těla. Obuv také chodidlo zužuje, je známo, že širší nárt mají lidé, kteří chodí většinu života bosi. Ti také mívají mezi ukazováčkem a palcem širší mezeru.
Vysoké podpatky zkracují lýtkové svaly, platí to zejména pro výšku od 8 centimetrů.
Známý obuvní designér jménem Blahnik je uznávaným tvůrcem zejména mezi celebritami. Zpěvačka Madonna o jeho výrobcích prohlásila, že jsou pro ni dokonce výraznějším prožitkem, než sex. Samotný tvůrce o nich tvrdí, že jsou nástrojem ženské proměny, a klade důraz především na kvalitu. Denně se jich vyrobí pouze 80 párů a Blahnik na jejich výrobu dohlíží osobně, prohlíží si dokonce každý kus, takže dokonalá výstupní kontrola.
chůze po kolejích
Jehlové podpatky ve světě začal šířit jistý Christian Louboutin. Francouz původem z Paříže dbal na to, aby jehly byly dlouhé alespoň 12 cm. Proslavil se svým výrokem, kdy prohlásil, že jestliže se v nich bude procházet nahá žena, jejíž krása vynikne mnohem více, než kdyby byla bosá, tak se jeho výrobek zdařil.