Ekonomika

Pořizujeme mobilní dům

Asi nejdůležitější je předem si ujasnit, k jakému účelu a jak často bude dům využíván. Zda jde jen o rekreační, sezónní záležitost nebo celoroční, dlouhodobější používání. Mobilní domy, vyráběné v Evropě, ale i nové české mobilní domy, musí splňovat přesné normy s ohledem na ochranu zdraví a bezpečnost. Rovněž použité materiály musí odpovídat ustanovením norem. Někdy může nastat problém na stavebním úřadě při projednávání případného řízení ohledně osazení domu plynovými spotřebiči, může být požadována dokumentace jako k pevné stavbě.
Někteří výrobci u domů, určených k celoročnímu využívání, stanovují jako podmínku pro dodržení záruky omezený počet dní za kalendářní rok, kdy může být využíván. Tato informace není příliš známá a je důležité s tímto omezením počítat. U sezónních domů tato podmínka záruky stanovena není.
mobilní dům camp
Při umístění domu na horách nebo v místech s předpokládanými vyššími sněhovými pokrývkami se nesmí zapomenout https://www.finance.cz/zpravy/finance/218572-zakonna-dovolena-v-usa-zadna-v-dansku-30-dni/ na povolené zatížení střechy. Vyrábí se domy se sedlovou střechou, kde je možné zatížení 150 kg nebo v extrémních případech i 250 kg na 1 metr čtvereční.
Z důvodu nejasné legislativy, náročné a relativně drahé přepravy, se nové domy prodávají velmi málo, většinou jen do kempů ke komerčnímu využití. Naproti tomu má dovoz a prodej použitých domů rostoucí tendenci. Nabídka pro zákazníka se stále rozšiřuje, je možné si vybrat ten správný dům podle potřeb, představ a finančních možností.
karavany dovolená
Zkušenosti s prováděním údržby nejsou dobré. Za pravidelnou kontrolu a servis majitelé neradi platí, ale ani svépomocí údržbu neprovádějí. Stav domu bez pravidelné údržby se zhoršuje, stává se, že dům například po třech letech používání vypadá stejně, jako dům v západní Evropě, starý třeba i 9 let, ale pravidelně udržovaný. Z toho vyplývá, že při pořizování použitého domu je vhodnější vybrat si většinou ten, který je dovezen ze zahraničí a bylo o něj řádně pečováno.