Nákupy

Bezinkový sirup má širokospektrální účinky

Jak jste na tom s imunitou

Víte, že změnou stravy a vlastního myšlení (směrem k rozvoji pozitivních myšlenek a odhazování těch negativních) se můžete dopracovat stavu, kdy nebudete vědět, co je to rýma, nachlazení, chřipka, angína a jiné respirační choroby? Skutečně to možné je, stačí jen mít to správné „know how“.

květ černého bezu

Jak podpořit imunitu? Vede k tomu řada cest, jednou z nich je čerstvé (případně šetrně sušené) ovoce a zelenina, pěstované přirozeným způsobem (mnohdy označené jako BIO), tedy hnojené hnojivy např. s obsahem hořčíku, bez pesticidů a herbicidních přípravků. Dále si můžeme vypomáhat snížením konzumace masa a výrobků z bílé mouky, bílý řepný cukr můžeme nahradit zdravější melasou nebo třtinovým hnědým cukrem, zařadit více luštěnin a zdravých tuků, ořechů a semínek.

Imunitu dále posílíme některými bylinkami a plody, které využijeme jen jako superpotravinu – v koncentrované podobě, v malých dávkách. Do této skupiny patří i černý bez, poměrně známý a rozšířený keř, ovšem se zázračnými účinky na podporu imunity.

plody bezinek

Z černého bezu již po staletí hospodyňky vyrábí různé šťávy a sirupy, využít se dá květ, list i plod. Bezinkový sirup by neměl chybět v žádné domácnosti, dá se totiž využít pro výrobu studených nápojů (limonád) a můžeme s ním sladit ovesné vločky, kukuřičné lupínky, zákusky, zmrzlinové poháry, palačinky, pudinky atd.

V černém bezu najdeme mnoho antioxidantů, vitamín C, provitamín A, vitamíny B, ale i některé minerální prvky, např. draslík, železo, zinek, hořčík a vápník. Významné jsou i látky jako organické kyseliny a třísloviny, především kyselina valerová a rutin. Bezinky jsou ovšem léčivkou širokospektrální, která pomáhá na různé záněty a bolesti včetně pohybového aparátu, jsou to dosud nedoceněné drobné tmavě modré až fialové kuličky, které mnozí považují dokonce za plevel, a proto také bezinky z mnoha zahrad houfně vymizely.