Nákupy

Vločkovač 20 litrů pro eliminaci zákalu z vodních řas v bazénu

Řasy v bazénu nemusí být pohromou, pokud si víme rady, jak se jich zbavit.

Co mají společného bazény a akvária

Bazény a akvária mají jedno společné – v obou nádržích potřebujeme udržet přijatelné podmínky cíleným zásahem a pravidelnou péčí. V případě bazénů jde o podmínky pro koupání a plavání, u akvárií pak nastolení rovnováhy přirozeného přírodního biotopu. Že to není zrovna snadné, vám potvrdí každý zkušený akvarista i majitel bazénu. Mimo jiné jde v obou případech o zápas – přetahování o životní prostor s vodní řasou.

voda v bazénu

Řasy jsou přirozené mikroorganismy, které obývaly planetu dávno před tím, než ji osídlil člověk. Ke svému rozmnožování jim stačí opravdu málo – voda, dostatek denního světla, malé množství živin a příznivá teplota. Co jim však nevyhovuje, je uhlík, resp. oxid uhličitý.

Dodávají-li akvaristé do nádrže dostatek uhlíku, řasám se nedaří a naopak se daří akvarijním rostlinám. V bazénech zas potřebujeme nasadit obdobný algicidní přípravek, jde tedy v podstatě o shodný princip, jak řasy vytěsnit z akvária i z bazénu.

volavka u bazénu

Odumírající řasy ovšem dokážou tak zakalit vodu, že je zcela nevhodná pro koupání. V akváriích se může přihodit totéž, tam stačí občasná výměna vody, ale v bazénu musí nastoupit vločkovač.

Co je to vločkovač

Zákal z odumřelých řas je natolik jemný, že se nemůže zachytit v bazénové filtraci, proto se musí včas nasadit vločkovač 20l Chlorito, který sloučí velmi drobné mikroskopické částečky do větších celků, tzv. vloček. Ty pak drží pohromadě a v průběhu filtrování vody (doporučuje se zapnutá filtrace alespoň 3 – 4 hodiny) se postupně zachycují v křemičitém písku, některé gravitací klesají ke dnu, odkud se pak musí odsát bazénovým vysavačem. Vločkovače lze využít ve venkovních i vnitřních bazénech, podmínkou je pouze počáteční úprava pH vody na přijatelnou hodnotu v rozmezí od 6,8 do 7,5, při vyšší kyselosti či zásaditosti nebude vločkovač dostatečně účinkovat.