Nákupy

Pronájem dodávek je možný i pro cestování po Česku

V zásadě existují dvě skupiny lidí, kteří preferují odlišné způsoby trávení dovolené. První z nich se zdržuje po celou dobu pobytu (nebo z větší části) na jednom místě, např. v jednom hotelu či penzionu, v jednom přímořském letovisku, v jedné horské lokalitě nebo u jednoho jezera či přehrady a odtud případně podniká kratší jednodenní výlety po okolí.

krása Krušných hor

Okružní cesta Českou republikou

Druhá skupina upřednostňuje být každý den či alespoň obden někde jinde včetně ubytování. Jsou to kupříkladu vodáci, kteří splouvají říční toky, cykloturisté a také milovníci automobilového turismu. Za socialismu se tento způsob trávení dovolené nazýval „hvězdicovými zájezdy“, dnes je provozuje řada cestovních kanceláří, ovšem hvězdicový pobyt si můžete naplánovat i sami. Má to své nesporné výhody – jste pány svého vlastního času, můžete velmi pružně měnit program podle situace, vývoje počasí a nálady, a samozřejmě toho uvidíte mnohem víc, než na jedné mořské pláži.

krása Jizerských hor

Může se vám k tomu hodit vůz s větším zavazadlovým prostorem z půjčovny dodávek, který pojme více osob, vaše sportovní vybavení (jízdní kola, surfy, in-line brusle, koloběžky), případně vybavení pro stanování v kempech. Tento způsob trávení volného času je výhodný i v souvislosti s koronavirem a opatřeními, která nás nepříjemně omezují, a která jsou některými rekreačními zařízeními požadována. S dodávkou se v zásadě můžete zcela vyhnout civilizaci a být na ní naprosto nezávislí.

A chcete-li pár tipů, jak okružní jízdu koncipovat, tady jsou:

Rozhledny jizerských hor – Štěpánka, Tanvaldský Špičák, Královka, Bramberk, můžete spojit s pobytem u přehrady Desná Souš.

V Lužických horách si prohlédněte ledovou jeskyni, přehradu Naděje a zavítejte na vrchol hory Luž.

V Krkonoších byste neměli minout Černou a Čertovu horu, Studenov v Rokytnici nad Jizerou, Harrachovy kameny a Labskou boudu, kde natáčela film „Svatební cesta do Jiljí“ dnes již zesnulá Libuška Šafránková.

V Krušných horách a okolí si určitě prohlédněte hrad Loket, Karlovy Vary, města Jáchymov a Boží Dar a vrchol Klínovce.

Na Šumavě můžeme doporučit Čertovy proudy, Lipno, Schwarzenberský plavební kanál, Plešné a Čertovo jezero, obec a klášter Vyšší Brod a hrad Rožmberk nad Vltavou.