Nákupy

Venkovní kamenná dlažba – to není beton


V jedné nejmenované obci v České republice se po sametové revoluci při centrální obecní plynofikaci musely rozebrat krásné chodníky, lemující všechny obecní silnice. Ty chodníky podél domů byly vydlážděné malými žulovými kostkami, které tu doslova zdobily obec několik desítek let. Udržovat takový chodník byla radost, odolával povětrnostním vlivům a stačilo jej pouze zametat a odhrnovat v zimě sníh. Po provedení plynofikace však všechny žulové kostky kamsi zmizely (udává se, že o ně měli zájem v sousedním Německu) a namísto poctivé přírodní žuly se chodníky dláždily betonovou zámkovou dlažbou.

kámen porfyr

Obecní chodníky tím pádem získaly jiný ráz, příliš umělý, s nejistou délkou životnosti a tak se tu lidé mohli sami přesvědčit, jaký rozdíl je mezi betonem a skutečným přírodním výtvorem. Venkovní kamennou dlažbu Stone expert totiž stěží nahradíte něčím jiným.

Je stabilní, pevná a tvrdá – zvolíte-li vhodný druh kamene, máte u domu řešení na desítky, a s jistou nadsázkou řečeno i na stovky let, pokud se ovšem nenajde opět někdo, kdo se rozhodne zbavit kamene a nahradit jej betonovou zámkovou dlažbou.

zámková dlažba

Nádherně vypadá – budete-li porovnávat zámkovou dlažbu s přírodním kamenem, dojdete k jasnému závěru. Beton je stále jen beton, je to směs písku a cementu, případně dalších pojiv pro docílení mrazuvzdornosti, a jde o to, že jsou betonové kvádry všechny stejné, jeden jako druhý. Kresba kamene je vždy unikátní, jedinečná a neopakovatelná. Nemůžete zkrátka porovnávat kámen a beton, jako nemůžete srovnávat dřevěný masiv a lisovanou dřevotřísku z odpadních pilin.

Projděte se po kamenech naboso – chodit po betonu naboso není tak lákavé, jako se projít po kamenech v přírodě. Kameny jsou také jedním z prvků tzv. bosonohých stezek a chodníčků a vy si něco podobného můžete vytvořit i doma. Chůze bosou nohou po vyhřátých kamenech je nejen příjemná, ale svým způsobem i prospěšná našemu zdraví.