Služby

Jezte lépe, budete zdravější

Jezte lépe, budete zdravější

Vzhledem k tomu, že se Češi stravují tak jak se stravují, není ani divu, že patříme mezi nejobéznější národy na našem kontinentu. Můžete namítnout, že třeba takoví Američani nebo Britové jsou na tom ještě hůře, ale to je jen výmluva. Faktem je, že v našich končinách raketově narůstá počet obézních jedinců, což je nepříjemné nejen pro ně samotné, ale rovněž i pro naše zdravotnictví. Obezita totiž znamená vysokou zátěž na organismus, kterýžto pak je náchylnější k získávání různých chronických onemocnění. A ty se nejen špatně, ale hlavně většinou i draze léčí. Nejlepším způsob, jak tomuto předejít, je prostě zhubnout.

Citróny

Je pravdou, že ne každý, kdo si myslí, že trpí obezitou, ji skutečně má. Můžete to znít zvláštně, ale samotná hmotnost k potvrzení nebo vyvrácení obezity prostě nestačí. Je dobré dávat zřetel i na výšku, respektive věk a pohlaví. Tyto údaje pak vložit do BMI kalkulačky a až na základě výsledku pak dělat nějaké závěry.

Cvičení

Hlavní je zelenina

U BMI je to jednoduché. Příliš vysoká čísla jsou obezita, příliš nízká podvýživa. Je fakt, že u nás lidé trpí hlavně tím prvním nešvarem. Ten však lze relativně snadno porazit, a sice pomocí jídla. Stačí jíst zdravě a kila půjdou dolů sama. Je však potřeba z jídelníčku vyselektovat různé nezdravé pokrmy, které se dnes běžně prodávají. Žádné polotovary, jež jsou přesolené a plné tuků a cukru by doma mít nikdo neměl. Stejně tak je více než vhodné zbavit se tučných a sladkých jídel. Příhodnou alternativou může být zelenina. Tu je možné konzumovat po kilech.

V případě, že výsledky nebudou přicházet ani po změněn jídelníčku, asi nezbude nic jiného než navštívit odborníka na výživu. Ten by měl zvážit všechna fakta, na jejichž základech pak sestavit jídelníček, co bude daleko cílenější a tím pádem i efektivnější. Je však potřeba se obrnit trpělivostí, jelikož jsou na vyšetření tohoto typu obvykle dlouhé termíny.