Dům a zahrada

Konvalinka – jedovatá i léčivá

Konvalinka vonná je vytrvalá bylina, která je rozšířená v celé Evropě, Asii a v Severní Americe. U nás se vyskytuje v listnatých lesích, kde se však nesmí trhat, protože je chráněná. Často je také pěstována pro své lékařské účely. Její sytě zelené listy vyrůstají z jednoho stonku nad zemí a v květnu až červenci se pyšní voňavými bílými zvoncovitými květy.

Pokud chceme, aby nám konvalinky zdobily naší zahrádku, připravíme jim půdu promíchanou s kompostem nebo hnojem. Oddenky vysazujeme na podzim, ještě dříve, než půda zmrzne. Je potřeba dbát na to, kam je vysazujeme, může se totiž stát, že prorostou celým záhonem a svými hustými kořeny zahubí ostatní květiny. Častokrát se pak stávají obtížným plevelem. Pěstovat je můžeme také v květináčích, kde jim však musíme zajistit dostatek vláhy a stín.

Všechny části konvalinek jsou jedovaté! K otravě může dojítžvýkáním listů nebo pojídáním červených plodů. Příznaky otravy se projevují zažívacími obtížemi, nevolností, omámeností, závratěmi nebo křečemi. Na to, že jsou jedovaté, je potřeba myslet i tehdy,pokud si chceme z kytičky konvalinek vyzdobit byt. Jestliže máme v úmyslu dát je do vázy s jinými květy, je potřeba nejprve nechat konvalinky stát několik hodin samostatně ve vodě, kterou pak slijeme. Jedovaté látky rozpuštěné v této vodě by totiž otrávily ostatní květiny ve váze.

Konvalinka je zároveň bylinou, která má léčivé účinky. Používají se nejen listy, ale také nať a květy. Kumulace účinných látek konvalinek je velmi malá, nejúčinnější jsou čerstvé květy, pak čerstvé listy, a nejméně účinné jsou oddenky.
·         Účinné látky povzbuzují srdeční činnost a užívají se při srdečních chorobách a na zvýšení srdeční výkonnosti. Tyto látky se však smějí používat jen na lékařský předpis.
·         Léčí poruchy s ledvinami.
·         Krém s konvalinkou má regenerační a masážní účinky.