Služby

Psí útulek

Útulky jsou založené na principu dočasného poskytnutí střechy nad hlavou zatoulaným nebo nechtěným psům. Avšak útulky nejsou výdělečné organizace, jsou finančně či věcně podporovány sponzorskými dary. Lidé, kteří o pejsky pečují si nezakládají nárok na finanční odměnu a jsou tedy dobrovolníky. V dnešní době je stále bohužel mnoho lidí, kteří si psa pořídí, pak ho přestane bavit a zbaví se ho tak, že buď ho dá do útulku nebo někde v lese přiváže.
malý psík
Každý odchycený pes nejprve prochází veterinární kontrolou, kde se zjišťuje zda má tetování nebo čip. Pokud nemá ani jedno, následuje zhodnocená zdravotního stavu, zda nemá pes blechy, červy nebo jiná onemocnění. Tato prohlídka je finančně nákladná, protože není znám původ ani zdraví psa.
Po kontrole se pes odčerví, od bleší, vykoupe a projde celkovou kosmetickou proměnou. Následně je dán do svého kotce a zařazen do adopce čekající na nový domov.
bílé štěňátko
Podmínky adopce psa
trvalý pobyt na území České Republiky
– věk nad 18 let
– podepsání adopční smlouvy a její striktní dodržování.
– platba adopčního poplatku, ve kterém je zahrnuto veterinární ošetření- každý útulek má jinou výši toho to poplatku, který se pohybuje kolem 1 500 Kč.
Jak můžete pomoci útulkům?
– venčení pejsků, dobrovolnické práce spojené s opravou, údržbou nebo akcemi pořádanými útulkem, finanční dar, koupě konzerv, pamlsků, těstovin, granulí, obojků, vodítek nebo spreje proti parazitům .
– pokud vám doma na zahradě leží prkna, pletivo a jiný materiál, který může pomoct.
Aby v útulcích bylo co nejméně pejsků, je opravdu potřeba si pořádně pro myslet pořízení nového člena do rodiny. Obzvlášť by se neměli psi pořizovat dětem, ti jsou v první chvíli unešení malým štěňátkem, ale za týden ho čtyřnohý kamarád přestane bavit a veškerá péče přechází na rodiče, kteří už tak mají starostí nad hlavu.