Služby

Proč je výhodná kreditní karta?

Kreditní karta je forma financování, kterou vám poskytne banka nebo nebankovní společnost. Pozor, kreditní karta rozhodně není to, co běžně nosíte v peněžence a platíte s ní penězi, které představují třeba vaši výplatu. Kartě, kterou dostanete ke svému účtu v bance a díky ní se dostanete k penězům, které vám na účet přicházejí, se říká debetní karta. Na kreditní kartě se nacházejí peníze, které jsou banky. Vy si je od ní můžete vypůjčit a poté je vrátit zpátky.

kreditní karty

V případě, že to uděláte, je určitě dobré si pohlídat, jak má stanovené banka na kreditní kartu bezúroční období. V tomto období můžete na kartu vrátit jen přesně tolik peněz, kolik jste si z ní vypůjčili a nezaplatíte nic navíc. Po uplynutí lhůty už vám naskakují i úroky. Toto období má každá kreditní karta jinak dlouhé, ale většinou se doba pohybuje kolem jednoho měsíce.

Dává vám to ale velkou výhodu v případě, že se vám například opozdí výplata, nebo pár dní před tím, než vám výplata přijde se vám něco porouchá a potřebujete peníze. Jednoduše si je vypůjčíte z karty a nemusíte řešit žádnou rychlou půjčku. Po pár dnech, kdy vám přijde výplata, je tam zase bezplatně vrátíte.

kreditka

Kreditní kartu rozhodně využijete i v případech, kdy hodně cestujete. Pokud máte na svém účtu větší obnos peněz, určitě nechcete riskovat, že v zahraničí kartu ztratíte a někdo vám ji zneužije. Kreditní karty mají obvykle své vlastní pojištění proti zneužití nebo ztrátě a neriskujete jejím používáním své peníze. To stejné platí, pokud hodně platíte kartou na internetu. V dnešní době, kdy celý svět žije e-nakupováním, je to více než pravděpodobné. Hackeři jsou čím dál mazanější a mohou vaši kartu zneužít.

Některé společnosti vám dávají také ke kartám různé bonusy, třeba vedení zdarma, procenta z platby, která se vám ukládají na spoření, nebo sbírání různých bonusových bodů.

Potřebujete více peněz, než si můžete půjčit z kreditní karty? Pak je vhodné si zažádat o jinou formu financování, třeba spotřebitelský úvěr nebo neúčelovou hypotéku. Kreditní kartu využívejte opravdu jen na malé půjčky, které budete schopni během pár dnů splatit.