Dům a zahrada

Ideální stromky do menších zahrad

Podzim je na zahradě nejen časem sklizně, ale rovněž je vhodný k výsadbě nových ovocných stromů. Před jejich výběrem je potřeba zvážit, která odrůda bude do vaší zahrady nejvhodnější. Rozhodující je velikost pozemku, na kterém budete stromy sázet. Pokud máte zahradu s omezeným prostorem, dobrá volba bude výsadba sloupovitých ovocných stromků. Ty dokážou vytvořit živou stěnu, která oddělí ovocnou a okrasnou část zahrady. Ideální stanoviště, pro zdárný růst nově zasazených podnoží, by mělo být orientované k jihu. S půdou lehkou, dobře propustnou, nepřemokřenou, bohatou na živiny. Ta zaručí, že stromek dobře zakoření. A bude se zdárně vyvíjet.

Sklizeň jablek na zahradě

Sloupovité jabloně

 
Příprava půdy před výsadbou stromků není složitá. Do vykopané jámy přidáme buď odleželý hnůj či substrát. Odnož před zasazením zbavíme uschlých kořenů a namočíme ji aspoň na hodinu do vody. Pokud se rozhodneme pro sloupovité jabloně, budeme mít z čeho vybírat. Rychle si získaly mezi pěstiteli oblibu a na trhu je v současné době na padesát druhů. Pokud dáváte přednost sladším jablkům, mezi nejprodávanější patří odrůda Elina. Menší, jasně červené plody s aromatickou sladkou chutí vás určitě uspokojí. Sklízí se v září a uskladněné vydrží až do prosince. Pokud byste chtěli jablka sklízet už v srpnu, vyberte odrůdu Bolero. Ta pravidelně rodí už ve druhém roce po zasazení středně velké, žluté plody. Dužinu mají křupavou. Zimní odrůda Arbat je zase odolná vůči chorobám i mrazu. Plody mají zelenou slupku s červeným žíháním. Až do března můžete skladovat jablka odrůdy Anda. Mají sladkokyselou jadrnou chuť. Plody jsou středně velké, kuželovité. Novinkou je odrůda La Torre s pevnými plody. Skladovat se mohou rovněž do března.
Sloupovitá jabloň
Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z nabízených odrůd, určitě budete spokojeni. Radost z čerstvě utrženého jablka, s obsahem prospěšných látek pro váš organismus, ničím nelze nahradit. Stále je platné doporučení – jedno jablko denně.