Služby

Elba – ostrov, na který nezapomenete

Hledání vhodného místa pro dovolenou může být někdy dost úmorná a nepříjemná záležitost. Člověk má totiž velké nároky a málo míst vyhovuje všem požadavkům. Potom se musí dělat nepříjemné kompromisy, které můžou pobyt značně znepříjemnit. Je tedy poměrně těžké najít nějaké ideální místo. Italský ostrov Elba patří k jedním z velmi vzácných a jedinečných míst pro letní dovolenou.

elba ostrov

Výše zmíněný ostrov (italsky Isola d’Elba) se nachází v Tyrhénském moři pouze deset kilometrů od pevniny. Není moc velký, má pouze 29 km na délku a 18 km na šířku. Co dělá tak malý ostrov tak výjimečným?

Je totiž neobvykle rozmanitý. Ačkoli se jedná o malý ostrov, je velmi hornatý. Jeho nejvyšší vrchol Monte Capanne nacházíme v nadmořské výšce 1018 metrů nad mořem. Zároveň nám ale Elba nabízí i 147 kilometrů pobřeží posetého plážemi jak písečnými, tak i skalnatými. Vnitřní části ostrova jsou z větší části hornaté a pokryté hustými lesy. Na své si tu přijdou tedy nejen nadšenci do opalování a plavání, ale také příznivci pěší turistiky. Nacházejí se tu zajímavé lesní stezky, které jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.
západ slunce za mořem

Ostrov je také velmi kulturně zajímavý. Byl totiž lákavý už pro nejstarší civilizace díky svým nalezištím železné rudy. Ta jsou zde stále k nalezení – opuštěná, jelikož Elba je součástí Národního parku Toskánské ostrovu. Jak si jistě mnozí vzpomenou, v roce 1814 zde byl donucen pobývat Napoleon Bonaparte, jehož vila zde stále stojí a je možno si ji prohlédnout a navštívit ji. Mimo historických památek, muzeí, hotelů a kempů zde najdeme i mnoho obchůdků se zajímavým zbožím. Nejvýraznější je asi Acqua dell’Elba – parfém, který lze zakoupit pouze na ostrově.

Když přičteme bohatý společenský život, lehkou dostupnost ostrova a cenu ubytování ostrov Elba by měl být přítomen při výběru každé letní dovolené.